Ons verhaal

Van Middeleeuwse bakkerij naar biologische bakkerij met winkel

Bio bakkerij Lofbaer Broot is een project / concept bedacht door Bianca Torsy.

Vanuit een voorliefde voor brood en geschiedenis is bij haar in 2017 het idee ontstaan om een bakkerij anno 1500 te reconstrueren. Niet alleen op papier maar ook fysiek. En dan graag zo historisch correct als mogelijk. Daarnaast volgde een grondig onderzoek naar laat Middeleeuwse brood. Al snel was duidelijk dat, indien je het Middeleeuwse proces van broodmaken goed wilde begrijpen, je eerst moet leren hoe je brood van zuurdesem bakt. Dat gaat er behoorlijk anders aan toe dan gistbrood.

Opleiding

Via Gerard Hardeman van de Dutch Organic Baking School en Ineke Berentschot van Nachtbrood werd de basis gelegd voor biologisch broodbakken (zowel desem als gist) èn het werken met oude granen. Verder werd geinvesteerd in heel veel zelfstudie en oefening om aan de kennis en kwaliteit als biologisch desembakker te blijven werken.

Want dat is belangrijk. Inmiddels is het niveau bereikt om de samenstelling, vorm en smaak van zuurdesem, oude granen en laat Middeleeuws brood beter te begrijpen. En  voor zover onze moderne (oude) graan dit toelaat, Middeleeuws brood te reconstrueren. Want de reconstructie van historisch brood kan slechts zover gaan als dat er vergelijkbare granen op vergelijkbare wijze geteelt en van vergelijkbare grond uit vroegere periodes beschikbaar zijn. Meer is niet haalbaar.

Groei en ontwikkeling

Omdat er ondertussen vanuit privé-kring de vraag omtstond of het desembrood van oude granen misschien ook te koop was is er een ietwat commerciele draai aan de Middeleeuwse bakkerij gegeven. Vanuit idealisme en persoonlijke belangstelling voor biologische produkten is al snel gekozen om uitsluitend met biologische produkten te gaan werken en de bakkerij biologisch te laten certifceren door Skal. Biologische bakkerij èn Middeleeuwse bakkerij Lofbaer Broot waren geboren. Lofbaer Broot bedient twee doelgroepen: de liefhebbers van mooie biologische produkten van oude granen en liefhebbers van historisch brood.

Herkomst bedrijfsnaam

De naam Lofbaer Broot is een samenstelling van twee Middelnederlandse woorden: Lofbaer en Broot. Hieronder de verklaring zoals te vinden in het woordenboek van

Trefwoorden voor: lofbaer [1]

MNW 1250-1550 [1]

lofbaar ("lofbaer") bijvoeglijk naamwoord

Van waren, goed, deugdelijk; eig. zóó zijnde dat het goedgekeurd kan worden.

Trefwoorden voor: broot [3]

MNW 1250-1550[2]

VMNW 1200-1300[1]

MNW 1250-1550 [2]

brood("broot")zelfstandig naamwoord (onzijdig)

1.

Brood, als benaming van allerlei uit meel gebakken spijzen.

Bijzondere, historische granen

Lofbaer Broot heeft vanuit belangstelling voor geschiedenis en de gezondheidsvoordelen ervoor gekozen om te werken met oude graansoorten als Emmer, Eenkoorn en Kamut. Maar ook met rogge, haver, boekweit en spelt.  En de bakkerij is vanaf dag 1 biologisch gecertificeerd. Niet omdat het hip is, maar omdat onbewerkt en ongemodificeerd voedsel zo veel beter is voor mens en milieu. Desembakkerij Lofbaer Broot neemt haar klanten graag mee terug naar het verre verleden, naar brood zonder buikpijn, naar produkten zonder rommel en naar produkten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Naar de smaak van vroeger!

Biologische certificering

De eerste bakkerij van Lofbaer Broot was vanaf dag één biologisch gecertificeerd, en een echte bakkerij maar dan kleinschalig. De werkruimte en apparatuur was kleiner dan bij een reguliere bakker. Kleinschalig betekent een lagere productie maar ook een persoonlijke benadering, maatwerk, kwaliteit en onthaasten. Ook werd (en wordt) op het kneden en bakken na, alles met de hand vervaardigd. Dat is goed voor het deeg en goed voor de smaak.

Winkelpand

Medio 2021 was de biologische bakkerij uit zijn kleine jasje gegroeid en kwam er een winkelpand met bakkerij in Roosendaal (NB).  Het leuke aan de bakkerij en winkel was dat een deel van de produktie in dezelfde ruimte plaats vindt als de winkel. Door ruimtegebrek is besloten o.a. de kneders, opboller en werkbank in de winkelruimte te plaatsen. Klanten konden dus gewoon meekijken met de bakker.

Eigen museum

Bijzonder aan de nieuwe locatie was dat er voldoende etalageruimte was om ook de Middeleeuwse bakkerij, die normaal alleen op evenementen te zien was, permanent aan het publiek te kunnen tonen. Het pand zelf was daarnaast deels in 17e eeuwse stijl ingericht zodat bezoekers bij een bezoek aan de bakkerij echt het gevoel hebben even terug in de tijd te gaan. Dit beeld paste geheel bij de produkten van Lofbaer Broot.  Wilt u meer weten? Lees dan verder op de pagina Midddeleeuwse bakkerij.

Winkelpand gesloten

Per 28 oktober 2023 is desembakkerij Lofbaer Broot gesloten.  Ik heb besloten niet door te gaan met desembakkerij Lofbaer Broot op de huidige locatie en in de huidige vorm. Hier liggen meerdere factoren aan ten grondslag. Op sommige factoren heb ik invloed, op andere helaas niet. De bakkerij op de locatie in Roosendaal alsmede de huidige webwinkel gaan dus dicht.

Hoe verder met Lofbaer Broot?

Ik ben voornemens op termijn door te gaan met het werken met de oude granen Eenkoorn, Emmer en Kamut want deze granen leveren een prachtig eindprodukt op, zijn uniek, smaakvol en gezond. Hoe het afgeslankte concept van Lofbaer Broot en de bijbehorende produkten er uit komen te zien weet ik op dit moment nog niet. Voor wie geinteresseerd is: blijf lid van de nieuwsbrief en/of Facebook/Instagram en volg zo de ontwikkelingen.

Heeft u naar aanleiding van deze tekst vragen? Mail gerust via het contactformulier.

NB: het is niet toegestaan om zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteur  (Lofbaer Broot) vooraf bovenstaande tekst te kopieren en te publiceren voor welk doeleinde dan ook.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2023 Desembakkerij Lofbaer Broot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel