Ons verhaal

Van Middeleeuwse bakkerij naar biologische bakkerij met winkel

Bio bakkerij Lofbaer Broot is een concept bedacht door Bianca Torsy.

Vanuit een voorliefde voor brood en geschiedenis is bij haar in 2017 het idee ontstaan om een bakkerij anno 1500 te reconstrueren. Niet alleen op papier maar ook fysiek. En dan graag zo historisch correct als mogelijk. Daarnaast volgde een grondig onderzoek naar laat Middeleeuwse brood. Al snel was duidelijk dat, indien je het Middeleeuwse proces van broodmaken goed wilde begrijpen, je eerst moet leren hoe je brood van zuurdesem bakt. Dat gaat er behoorlijk anders aan toe dan gistbrood. Via Gerard Hardeman van de Dutch Organic Baking School en Ineke Berentschot van Nachtbrood werd de basis gelegd voor biologisch broodbakken (zowel desem als gist) èn het werken met oude granen. Verder werd geinvesteerd in heel veel zelfstudie en oefening om aan de kennis en kwaliteit als biologisch desembakker te blijven werken.

Want dat is belangrijk. Inmiddels is het niveau bereikt om de samenstelling, vorm en smaak van zuurdesem, oude granen en laat Middeleeuws brood beter te begrijpen. En  voor zover onze moderne (oude) graan dit toelaat, Middeleeuws brood te reconstrueren. Want de reconstructie van historisch brood kan slechts zover gaan als dat er vergelijkbare granen op vergelijkbare wijze geteelt en van vergelijkbare grond uit vroegere periodes beschikbaar zijn. Meer is niet haalbaar.

Omdat er ondertussen vanuit privé-kring de vraag omtstond of het desembrood van oude granen misschien ook te koop was is er een ietwat commerciele draai aan de Middeleeuwse bakkerij gegeven. Vanuit idealisme en persoonlijke belangstelling voor biologische produkten is al snel gekozen om uitsluitend met biologische produkten te gaan werken en de bakkerij biologisch te laten certifceren door Skal. Biologische bakkerij èn Middeleeuwse bakkerij Lofbaer Broot waren geboren. Lofbaer Broot bedient twee doelgroepen: de liefhebbers van mooie biologische produkten van oude granen en liefhebbers van historisch brood.

Lofbaer Broot heeft vanuit belangstelling voor geschiedenis en de gezondheidsvoordelen ervoor gekozen om te werken met oude graansoorten als Emmer, Eenkoorn en Kamut. Maar ook met rogge, haver, boekweit en spelt.  En de bakkerij is vanaf dag 1 biologisch gecertificeerd. Niet omdat het hip is, maar omdat onbewerkt en ongemodificeerd voedsel zo veel beter is voor mens en milieu.

De eerste biologische bakkerij van Lofbaer Broot was een echte bakkerij maar dan kleinschalig. De werkruimte en apparatuur was kleiner dan bij een reguliere bakker. Kleinschalig betekent een lagere productie maar ook een persoonlijke benadering, maatwerk, kwaliteit en onthaasten. Ook werd (en wordt) op het kneden en bakken na, alles met de hand vervaardigd. Dat is goed voor het deeg en goed voor de smaak.

Inmiddels is de biologische bakkerij uit zijn kleine jasje gegroeid en thans gevestigd in een winkelpand met bakkerij in Roosendaal (NB).  Het leuke aan de bakkerij en winkel is dat een deel van de produktie in dezelfde ruimte plaats vindt als de winkel. Door ruimtegebrek is besloten o.a. de kneders, opboller en werkbank in de winkelruimte te plaatsen. Klanten kunnen dus gewoon meekijken met de bakker.

 

Bijzonder aan de nieuwelocatie is dat er voldoende etalageruimte is om ook de Middeleeuwse bakkerij, die normaal alleen op evenementen te zien was, permanent aan het publiek te kunnen tonen. Het pand zelf is daarnaast deels in 17e eeuwse stijl ingericht zodat bezoekers bij een bezoek aan de bakkerij echt het gevoel hebben even terug in de tijd te gaan. Dit beeld past geheel bij de produkten van Lofbaer Broot.  Wilt u meer weten over de bijzondere inrichting van de winkel en etalages? Lees dan verder op de pagina Museumbakkerij.

Biologische bakkerij Lofbaer Broot neemt haar klanten graag mee terug naar het verre verleden, naar brood zonder buikpijn, naar produkten zonder rommel en naar produkten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Naar de smaak van vroeger!

Hoewel glutenvrij en vegan moderne termen zijn, en dus eigelijk los staan van de geschiedenis van brood, vinden wij het belangrijk om deze producten waar mogelijk zelf te produceren of in het assortiment op te nemen. Wij willen namelijk niet alleen historisch, maar ook maatschappelijk en medisch verantwoord ondernemen. En daarom is ook bij bio bakkerij Lofbaer Broot lekker bio glutenvrij en bio vegan verkrijgbaar.

Heeft u naar aanleiding van deze tekst vragen? Mail gerust naar info@lofbaerbroot.nl

NB: het is niet toegestaan om zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteur  (Lofbaer Broot) vooraf bovenstaande tekst te kopieren en te publiceren voor welk doeleinde dan ook.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2023 Biologische bakkerij Lofbaer Broot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel