Museumbakkerij

Stel je eens voor: je leeft in 1475, je maag rammelt en je wilt... brood! Waar koop je dat brood? Welk soort brood past bij jouw status? Hoe ziet een 15e eeuwse bakkerij er uit? En hoe smaakt dat eigenlijk, een Middeleeuws brood?

Hoe zag een Middeleeuwse bakkerij eruit?

Dat kunt u zelf komen bekijken. Lofbaer Broot beschikt over het inventaris van een bakkerij anno 1500. De attributen zijn allen replica's van schilderijen of voorwerpen met grote gelijkenis. Onze Middeleeuwse bakkerij is een nauwkeurige weergave van een bakkerij anno 1500 incl voorbeelden van Middeleeuws brood, broodmanden etc. De Middeleeuwse bakkerij staat permanent tentoongesteld in de etalage en is voor iedereen tijdens openinstijden  van bio bakkerij Lofbaer Broot te bezichtigen. 

Historisch onderzoek naar Middeleeuws brood

Om deze interessante vragen te kunnen beantwoorden is door Lofbaer Broot eigen onderzoek gedaan naar de rol van brood in de Middeleeuwen. Denk aan de toegepaste graansoorten, uiterlijk, prijzen, wetgeving etc. Daarnaast zijn er veel Middelnederlandse broodnamen verzameld. Vaak is uit een broodnaam de samenstelling van brood te herleiden. Middeleeuwse afbeeldingen van brood vertellen iets over de samenstelling van het brood, en soms ook over het bakproces, de opmaak van een brood of bakaard van meel / bloem.

Reconstructie en authenciteit

Bij Middeleeuws brood rijst vanzelfsprekend de belangrijke vraag: in hoeverre is het mogelijk de smaak van Middeleeuws brood te reconstrueren? De smaak van brood is sterk afhankelijk van o.a. de graansoort, de streek / bodemkwaliteit waar het graan verbouwd is, de manier van maling en bereiding. De granen die in de late Middeleeuwen werden verbouwd zijn niet de granen die wij nu in de regel nog kennen. Modern graan is sterk veredeld ten faveure van opbrengst en volume, maar ten koste van smaak en voedzaamheid. Van modern graan kun je dus geen Middeleeuws brood reconstrueren. Gelukkig worden een stijgend aantal oude (oorspronkelijke) graansoorten opnieuw geteeld waardoor de smaak van "vroeger" ook beter benaderd kan worden. Er is echter nog een lange weg in deze ontwikkeling te gaan. Je zou kunnen stellen dat de smaak van Middeleeuws brood dus zo authentiek is als dat er oorspronkelijke, op gelijkwaardige wijze geteelde graan voorhanden is.

We weten wél zeker hoe de broden en bakkerij er toen uit zagen. In het winkelpand van bakkerij Lofbaer Broot is een permanente tentoonstelling van een Middeleeuwse bakkerij te zien.

Historisch brood kopen

Bij Lofbaer Broot kunt u het brood dat gebaseerd is op historisch onderzoek of receptuur op aanvraag ook kopen.

Middeleeuwse evenementen

Wanneer er tijd is gaan we  met de Middeleeuwse bakkerij naar evenementen. Er wordt live geen brood in een oven gebakken want naast dat een Middeleeuwse bakkersoven erg groot en geheel van steen was, kost het ook te veel tijd om tijdens de demonstratie de oven goed heet te stoken en daarna op temperatuur te houden. De Middeleeuwse bakker vertelt aan belangstellenden over wat er allemaal te zien is in de Middeleeuwse bakkerij, hoe het proces van graan tot brood verliep, hoe er werd opgetreden tegen fraude door bakkers en wat er zoals verkrijgbaar was aan broden. U krijgt voldoende ruimte om vragen te stellen en indien de graanmolen mee is kunt ook zelf ervaren hoe het was om zelf graan te moeten malen. Daarnaast zullen er producten te proeven zijn alsmede te koop zijn om mee naar huis te nemen. Zo nemen we heerlijke Middeleeuwse pasteitjes, koeken of brood mee die u ter plekke kunt kopen (en als het is toegestaan door de organisatie ook  ter plekke nuttigen).

Boek Brood in de late Middeleeuwen (werktitel)

Alle gevonden informatie en opgedane kennis over de Middeleeuwsebakkerij en Middeleeuws brood wordt momenteel geinventariseerd om in boekvorm uit te geven. Dit boek zal naar verwachting in 2024 gereed zijn voor publicatie.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2023 Desembakkerij Lofbaer Broot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel