Allergenen

Biologische bakkerij Lofbaer Broot vervaardigt verse biologische producten. Deze biologische producten verkopen wij zowel onverpakt als verpakt. Voor het produceren van onze biologische producten maken wij gebruik van verschillende  biologische ingrediënten. En die  biologische ingrediënten kunnen allergenen bevatten. Vaak weten mensen met een (aangeboren) allergie of intolerantie zelf heel goed welke allergenen een reactie veroorzaken na consumptie. Maar is onduidelijk of dat specifieke allergeen nu wel of niet in een product is verwerkt. Bij wet zijn o.a. bakkers verplicht alle producten te voorzien van informatie omtrent de toegepaste allergenen ,of welke via bijvoorbeeld kruisbesmetting in het product terecht zijn gekomen. En daar staan wij bij Lofbaer Broot helemaal achter want transparantie omtrent voeding vinden wij  net als u erg belangrijk. Hoe wij dat doen leest u hier onder.

Hoe informeert biologische bakkerij Lofbaer Broot klanten omtrent allergenen?

* Al onze  voorverpakte producten zijn voorzien van een etiket met vermelding van o.a. allergenen dat het betreffende producten mogelijk kan bevatten.

* Al onze onverpakte producten hebben in de winkel schapkaartjes met daar op vermelding van o.a. de allergenen dat het betreffende producten mogelijk kan bevatten.

* Vraag onze medewerkers er naar in de winkel als u niet zeker bent of een product voor u veilig is om te consumeren. Wij houden middels een allergenenboekje exact bij welke allergenen een product bevat. Dit allergenenboekje ligt standaard in de winkel en is op uw verzoek door iedere medewerker te raadplegen.

* Op onze website is bij elk product onder het kopje Specificaties vermeldt welke ingrediënten en allergenen het betreffende product bevat.

Wat zijn allergenen eigenlijk en hoe weet ik of het op mij van toepassing is?

Allergene stoffen zijn stoffen die (hevige) voedselovergevoeligheid (allergisch of niet-allergisch) kunnen veroorzaken. In een bakkerij komen, net als op andere productieplaatsen van levensmiddelen, vaak diverse allergene stoffen voor. De meest voorkomende allergenen in de bakkerij zijn glutenbevattende granen, sesamzaad, pinda’s, noten, ei, soja, lupine en melk (inclusief lactose). Zoals gezegd: vaak weten mensen met een (aangeboren) allergie of intolerantie zelf heel goed welke allergenen een reactie veroorzaken na consumptie. Maar is onduidelijk of dat specifieke allergeen nu wel of niet in een product is verwerkt.

Bij Europese wetgeving is vastgesteld dat fabrikanten en verwerkers van voedsel verplicht zijn om 14 allergenen aan de consument te vermelden wanneer deze in het voedsel zijn verwerkt. Het gaat om de volgende allergenen:

 1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, Kamut, Emmer, Eenkoorn, Tritordeum)
 2. Schaaldieren
 3. Eieren
 4. Vis
 5. Pinda
 6. Soja
 7. Melk (inclusief lactose)
 8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
 9. Selderij
 10. Mosterd
 11. Sesamzaad
 12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter
 13. Lupine
 14. Weekdieren

Met deze wetgeving is het voor u als consument direct duidelijk wat u van een product mag verwachten als het op allergenen aankomt. En dat is een geruststellend en veilig idee!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2023 Desembakkerij Lofbaer Broot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel